Varje patient är en egen forskningsstudie

Ett viktigt råd jag burit med mig genom åren är att försöka se varje patient som en egen forskningsstudie. Rådet kommer från Sandra Bates leg. psykolog, psykoterapeut och fil dr som var en av mina lärare i KBT när jag läste på psykologprogrammet.

En risk när man läser KBT-forskning är att luras att tro att terapi är detsamma som att följa en behandlingsmanual från A till Ö, lite som en magisk trollformel. Med det sagt kan det självklart ibland vara hjälpsamt att då och då luta sig mot en manual, särskilt om jag som behandlare vill lära mig en ny behandling, eller för att vara säker på att jag inte slarvar över en viktig intervention.

Men många gånger passar inte patientens problem och motivationsnivå för våra manual och då behöver vi våga oss ut på okänd mark och tänka mer som en detektiv. Utifrån beteendeanalys och annan psykologisk kunskap skapar vi unika hypoteser kring vad som möjligen kan orsaka eller bidra till patientens svårigheter. Målet är att hitta ett eller flera beteenden som patienten kan förändra och på så sätt påverka sina problem till det bättre! Här kan såklart manualer vara till hjälp, men manualen är inte behandlingen.

För det är viktigt att minnas att vi inte arbetar med magi, istället jobbar vi med inlärning och att lära patienterna copingstrategier för att bättre hantera de svårigheter de hamnar i!


Skrivet av Mattias Myrälf, senast uppdaterad 15 november, 2017