Psykoedukation i KBT

Psykoedukation

Patentutbildning eller psykoedukation som det kallas inom KBT är ett vanligt första inslag i KBT. Det går ut på att lära patienten om vad forskning om KBT har att säga om patientens problem, vad som vanligtvis orsakar problemen samt vilka möjligheter som finns till behandling

Räta ut missförstånd

Genom psykoedukation kan patientens missuppfattningar kring problemen rätas ut. Detta kan vara särskilt viktigt för patienter som tidigare behandlats för sina problem av andra psykoterapier än KBT och kanske har snedvridna förvändtingar på hur en KBT-terapi kan gå till. Att rätta till den förväntningen leder oftast till bättre och snabbare resultat.

Ett exempel

Sara har sedan hon varit liten varit rädd för fåglar. Att bara titta i böcker med fåglar går ganska bra men varje gång hon ser en fågel i verkligheten får hon hjärtklappning och drar sig undan. Problemen har blivit allt värre med åren och hon ängnar allt mer tid åt att försöka undvika platser där det kan finnas fåglar. Genom att Sara får lära sig mer om KBT så inser hon att problemen vanligtvis blir värre då man undviker dem och att hon istället, i behandlingen, ska försöka närma sig fåglar för att på så sätt träna bort sin rädsla.


Skrivet av Mattias Myrälf, senast uppdaterad 17 januari, 2024