En god nyhet för korta behandlingar

Tidigare i veckan höll jag en workshop i Brief Intervention och fick ett väldigt bra tips hur jag som behandlare kan göra det enklare att arbeta med korta insatser.

Ibland händer det att patienter blir besvikna över att vi i primärvården endast kan erbjuda kortare behandlingsinsatser.

– Oj, får jag bara komma fem gånger, Jag tror att jag behöver en lång behandling…

Istället för att då svara:

– Tyvärr har vi bara möjlighet att erbjuda fem samtal…

Kan man istället försöka vända på det och säga ungefär såhär:

– Då har jag en god nyhet! Jag arbetar med KBT och det är en behandlingsform där du som patienten själv utför det mesta av behandlingsarbetet hemma. Så är du motiverad kan du lägga hur mycket tid som helst på din behandling! Jag kommer finnas med i bakgrunden och hjälpa dig om det behövs…


Skrivet av Mattias Myrälf, senast uppdaterad 8 november, 2017